2021-08-18 07:45:45• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Közel 40 ezerre nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a második negyedévben

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán ismertetett adatai szerint az első negyedévhez viszonyítva 1.100-zal, 39.500-ra nőtt a második negyedévben a betöltetlen munkahelyek száma Romániában.
 

Az üres állások rátája 0,80 százalékos volt, 0,01 százalékponttal magasabb, mint az év első három hónapjában. A második negyedévben a betöltetlen munkahelyek száma 5300-zal, az üres állások rátája pedig 0,09 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az INS adatai szerint a második negyedévben a közigazgatásban volt a legnagyobb a betöltetlen munkahelyek rátája, 2,05 százalékos. Magas volt ez az arány a kulturális és szórakoztatóiparban (1,75 százalék), illetve az egészségügyben és a szociális gondozásban (1,59 százalék) is.


A betöltetlen munkahelyek közel egyharmadát a közszféra kínálta: 5800 üres állást az egészségügy és a szociális gondozás, 5700-at a közigazgatás, 800-at a tanügy. Az üres állások rátája az ingatlanügynöki tevékenységben és a kitermelőiparban volt a legkisebb a második negyedévben.


Több mint 130 szabad munkahely Szatmár megyében


A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a legutolsó összesítéskor, augusztus elején 135 betöltetlen munkahelyet jegyzett. Ezek közül négy elfoglalásához felsőfokú végzettségre van szükség, tehát akinek képzettsége megfelelő ahhoz, hogy programozói, textilmérnöki vagy közgazdászi posztot töltsön be, bátran élhet a lehetőséggel. A soron következő munkahelyek betöltéséhez ezzel szemben elegendő a középfokú végzettség is: biztosítási ügynök, értékesítési ügynök, könyhai kisegítő, szakács, kereskedelmi dolgozó, projektmenedszer, titkárnő, részlegvezető, kamionsofőr, asztalos, eladó, kőműves, targoncakezelő stb. – ezen szakterületeken összesen hatvankét szabad állás vár betöltésre.


További ötvenkilenc munkahelyre azok is bátran jelentkezhetnek, akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, hiszen egyebek mellett biztonsági őrt, szakácsot, varrókat, villanyóra-leolvasót, CNC-gépkezelőt, kamionsofőrt, hegesztőt és festő-mázolót is keresnek. Mindezeken túl azok előtt is nyitva áll az AJOFM ajtaja, akik általános iskolai képzésüket nem fejezték be, vagy egyáltalán nem jártak iskolába, ugyanis például épületgondnokot és alkatrész-összeszerelőket is alkalmaznának a Szatmár megyei cégek.


Az érdekeltek az ügynökség szatmári irodáján túl a nagykárolyi, avasfelsőfalui, tasnádi, erdődi és turci kirendeltségeken is érdeklődhetnek, írhatnak az ajofm.sm@anofm.gov.ro címre, illetve tárcsázhatják a 0261-770237-es telefonszámot is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: